En sanselig smagsprøve på 1700-tallet

Hvordan vil jeg se ud i tøj fra 1700-tallet? Hvad snakkede de om dengang? Og larmede byen ligeså meget som nu? De spørgsmål kunne aarhusianere og tilrejsende ganske gratis få svar på under nogle af festivalens installationer i det offentlige rum.

‘Kling, kling!’ Lyden fra en hårdtarbejdende smed skærer i ørene, når hammeren rammer overfladen af smedebænken. Der er dog ikke nogen smedje at se, for lyden kommer fra et par store høretelefoner på Store Torv i Aarhus, hvor installationen ‘Ekko-maskinen’ byder på lydbidder fra det 18. århundrede.

Her står folk i kø for at overtage et sæt høretelefoner med lyde, samtaler og fortællinger fra datidens byliv og hverdag. Høretelefonerne lukker sig tæt om ørene og larmen fra nutidens indre Aarhus bliver lukket ude og erstattet af fuglekvidder og hunde, der gøer. Drejer man på den store lydfanger, som høretelefonerne er koblet til skifter lyden, og man kan pludseligt høre samtaler fra datidens private hjem.

Lydbidderne er dog ikke helt autentiske, for 1700-tallet havde ikke mange muligheder for lydoptagelser. I stedet har arrangørerne Digital Urban Living og CAVI ladet sig inspirere af universitetets viden om århundredet og i samarbejde med skuespillere og dramatikere indspillet lyde og fortællinger, der kommer så tæt på 1700-tallet som muligt. I en uge har lydene været tilgængelige i dagtimerne for alle, der passerede installationen på Store Torv.

Lille spejl på væggen der
Det var ikke kun høresansen, der blev tilgodeset i den forgangne uge. I Bruuns Galleri kræsede installationen Time Reflections også for øjnene. Her står tre store spejle i midten af det menneskefyldte shoppingcenter. En mor med to små piger kommer gående forbi.

Pigerne hopper ind og planter deres gummistøvler på de to plader foran det midterste spejl. I stedet for deres eget spejlbillede dukker der i stedet to figurer op i spejlet. En kvinde i stor, brusende kjole og en mand i jakke, knælange bukser og spidse sko. Pigerne hopper rundt og bevæger deres arme op og ned, og figurerne i spejlet følger deres bevægelser.

Time Reflections i Bruuns Galleri gjorde det muligt for de mange handlende at træde ind i rollen som adelig i 1700-tallet, hvor klæderne i høj grad skabte både manden og kvinden.

Af Julie Aagaard Povlsen

17. marts 2012
Time Reflections var en stor succes blandt det yngre publikum. Foto: Hans Christian Holbech.