Højt hår og ingen mænd

Mændene måtte blive hjemme, da 130 kvinder i fredags samlede sig på Kvindemuseet i Aarhus til en aften med foredrag, store kjoler, champagne og damesnak inspireret af 1700-tallet kvindesaloner.

Lokalerne er fyldt til randen. Her er varmt og luften summer af klingende glas, latter og snak. Lyden kommer fra de 130 kvinder, der har købt billet til en aften i damernes tegn, da Kvindemuseet fredag aften åbnede dørene til arrangementet Women Only. Her blev 1700-tallets salonstemning genskabt med foredrag, caféstemning, champagne og søde sager og ikke mindst håropsætning og mode efter datidens normer.

At sætte hår som i 1700-tallet er en langsommelig affære, så allerede ved arrangementets åbning har frisøren fra Akademiet for Historiske Frisurer hænderne dybt begravet i modellens hår, som hun fletter i tynde fletninger, der snoes sammen på toppen af hovedet. Den færdige frisure skal gøre den blonde model to hoveder højere, men frisøren forsikrer, at frisuren ikke svær at balancere med.

- Og så er det så godt for kvindens holdning, griner hun.

Det kan gæsterne selv få lov til at teste på egen krop i løbet af aftenen, hvor frisører og sminkører står klar til at style kvinderne, som levede de i det 18. århundrede. Men aftenens arrangement byder også på mere end champagnebobler og modetendenser. På 1. Salen afholdes der seks forskellige foredrag i løbet af aftenen, der alle sammen kan gøre gæsterne klogere på datidens kvindeliv.

Pudrede kinder og kvindesnak
-Bonjour! Arrangørerne giver en fransk velkomst i foredragssalen, inden den første taler skal overtage ordet. I 1700-tallet talte kvinder i det højere samfundslag nemlig fransk til hinanden. Kun tjenestefolkene blev tiltalt på dansk, forklarer de fra scenen, hvor det er svært at overdøve lyden af kvindestemmer, der får lokalet til at runge af snak.

Flere stole bliver båret ind, og enkelte gæster står op langs væggen i mangel på en sideplads. Der er fuldt hus i museet, og aftenens arrangement var da også det første til at melde udsolgt, da festivalens program blev offentliggjort.

-I aften er en salonaften, så I skal bare bevæge jer rundt til de forskellige aktiviteter, snuppe et glas og sludre med hinanden, forklarer arrangørerne.

Salonkulturen i 1700-tallet er netop emnet for aftenens første foredrag, der bliver holdt af lektor Anne Scott Sørensen fra Syddansk Universitet. Mens hun starter sit foredrag, hvisker kvinderne stadig svagt med hinanden, og fra stueetagen sniger lyden af latter sig op. Dernede har håret på den blonde model vokset sig endnu højere, og hun er nu knap to hoveder højere end før.

En flok kvinder ser til, som frisøren reder håret op i lange strøg, til det står lige op i vejret. I den modsatte ende af lokalet venter en håndfuld gæster i kø for at tage plads i sminkørens stol. En ung, mørkhåret pige sidder der allerede og lader sig sminke helt hvid i huden med tilhørende røde kinder og læber, der først pudres lyse og derefter males i en lys rosa. Sminken i aften er heldigvis ikke helt tro mod 1700-tallets traditioner. Dengang var kvindeidealet en helt hvid hud, og det ideal blev opnået en blyholdig sminke, der ætsede huden op og efterlod den arret og hullet.

Smertefuld skønhed
Det var ikke kun sminken, der var smertefuld affære i 1700-tallet, hvilket gæsterne også fik at se under arrangementets omvendte striptease.

- Dengang var det bestemt ikke særlig behageligt at være kvinde, når det kom til påklædning, fortæller Stine Rasmussen, der står for aftenens fortælling om hygiejne.

Ved siden af hende træder en ung kvinde frem. Hun er iført korset, et fransk et af slagsen, der skal snøres bagpå. Datidens kvinder fik oftest hjælp af deres tjenestepiger til at stramme den smertefulde beklædningsdel, og modellen i aften har da også fået hjælp til at komme i tøjet. Gradvist bliver flere lag af stof trukket ned over hovedet på hende, først et stort, struttende underskørt og derefter adskillige lag af glat, lyserødt stof, der til sidst skal fuldende kjolen.

- Folk synes tit, at korsetten er sådan et sexet stykke undertøj, men faktisk flytter det bare rundt på dellerne, så man til sidst kan komme til at se helt spøjs ud, bemærker Stine Rasmussen, og latteren breder sig blandt de kvindelige gæster, der tydeligvis kan forholde sig til problemet.

Hvis modellens fedtdepoter har gennemgået en omflytning, er det nu svært at se, da kjolen endelig er færdig. De mange stoflag vælter ned over hofter og ben på den slanke model og får hende til at fylde betydeligt mere end før. Til sidst skal kjolen snøres sammen ved mave og bryst med en lille nål. Det er en langsommelig opgave, som kræver assistance fra medhjælperen, der strammer kjolen ind fra maven og op. Da hun når til brysterne, undlader hun at snøre kjolen helt sammen, så et stykke af korsettet i stedet er synligt.

- 1700-tallet var nemlig meget frækkere, end de fleste tror, siger Stine Rasmussen.


Af Julie Aagaard Povlsen


17. marts 2012
Publikum blev belært om 1700-tallets korsetmode, der ikke var for de sarte. Foto: Hans Christian Molbech
Women Only var udsolgt flere uger før festivalen gik i gang. Foto: Hans Christian Molbech