Instant Kafé udfordrede offentlighedens spilleregler

Aarhus Hovedbibliotek summede af snak, da arrangementet Instant Kafé satte offentligheden til debat blandt mennesker, der aldrig før havde mødt hinanden.

Fem mænd danner cirkel omkring en rund pult, i midten står en lyshåret kvinde og danner blikfang i sin gule jakke. Hun retter på skift mikrofonen fra mand til mand, og deres kommentarer runger ud i det normaltvis så tavse lokale. Torsdag eftermiddag blev stilheden på Aarhus Hovedbibliotek brudt af arrangementet Instant Kafé, der satte brugen af det offentlige rum til debat.

- I dag er det svært at få en samtale i gang med fremmede mennesker i det offentlige rum. Mennesker går op og ned af hinanden hver eneste dag, men vi snakker sjældent sammen, når vi mødes i for eksempel supermarkedet, lyder det fra én af mændene. De andre nikker samtykkende. Derfor stoppede de op og deltog i debatten, da de passerede arrangementet på Hovedbiblioteket. Og det er netop hensigten med arrangementet, fortæller Lone Hansen fra arrangørgruppen Digital Urban Living.

Med inspiration fra 1700-tallet
- I dag foregår meget mindre af den offentlige debat ansigt til ansigt. Det er i stedet flyttet over på chatrum, debatfora og ikke mindst de sociale medier som Facebook og Twitter, men det prøver vi at lave lidt om på i dag, siger hun.

Under Instant Kafé på Hovedbiblioteket kunne alle interesserede derfor kaste sig ud i debat med mennesker, de aldrig før havde mødt. Hvad der skulle diskuteres, det var helt op til deltagerne selv.

Inspirationen til arrangementet er hentet fra 1700-tallets kaffesaloner. Kaffen, der netop havde fundet vej til Europa, bragte dengang mennesker sammen i salonerne, hvor der var højt til loftet, hvad angik offentlig debat. Der var revolution i luften, og emner som offentlighed, folkestyre, trykkefrihed og nye medier blev diskuteret flittigt blandt gæsterne, og ingen skulle dengang bekymre sig om, hvem der havde rettighederne til de mange ord, der fløj gennem lokalet. Det har siden hen ændret sig.

Rettigheder til kaffedrikkeri
Mens kaffen i dag er blevet alle mands eje, er den offentlige debat i stedet blevet underlagt adskillige regler om om rettigheder og ophavsret.

-Offentligheden er blevet underlagt nogle andre betingelser. Det, jeg siger eller ligger ud på facebook, har facebook også rettighederne til. Det har sat nogle nye spilleregler op for offentligheden, men vi tænker måske ikke altid over det, siger Lone Hansen.

Derfor har arrangørgruppen forsøgt at pirre deltagernes bevidsthed om ophavsret med et lidt specielt tiltag – de skal opgive rettighederne til deres kaffedrikkeri under arrangementet

- Det er da lidt mærkeligt. Jeg plejer ikke at skulle skrive under på noget bare for at drikke en kop kaffe, lyder det fra en ung fyr, da han bliver bedt om at sætte sin underskrift på et stykke papir for at udleveret en kop mokka.

På en storskærm bag debatbordet kan man følge tallene for, hvor mange deltagere, der drikker kaffe, hvor meget de drikker, og hvordan de holder på koppen. Hvad tallene skal bruges til, ved arrangørgruppen endnu ikke, men håber i stedet på, at tiltaget kan sætte gang i en debat om emnet ‘rettigheder i det offentlige rum’.

Deler ytringsfriheden
Debat er der i hvert fald nok af på hovedbiblioteket denne eftermiddag. Som arrangementet skrider frem, slutter flere og flere deltagere sig til debatten og byder ind med, hvad de har lyst til. Begge køn og mange aldergrupper er repræsenteret ved bordet, men der er stadig stor enighed om begejstringen for arrangementet.

- Vi har brug for et arrangement som i dag, en iscenesat situation, der gør det nemmere at springe ud i en snak med mennesker, man ellers ikke kender, bemærker én af deltagerne, og de andre om bordet nikker i enighed.

Debatten stopper et øjeblik, da to unge piger finder vej til bordet. De har skrevet et digt sammen, som de med let rødmende kinder læser højt for de andre deltagere. Da digtet slutter, begyder klapsalverne fra lytterne, og de to piger smiler, mens den ene siger:

- Det er jo præcis det, vi skal bruge offentligheden til – At dele vores ytringsfrihed med andre mennesker, også dem vi ikke kender endnu.

Mens nye deltagere kommer til, forlader to mænd bordet. De smiler, giver hinanden hånden, udveksler navne og forsvinder så småsludrende ud af biblioteket.


Af Julie Aagaard Povlsen
Instant Kafé skabte opmærksomhed omkring kaffe og debat på Hovedbibliotketet. Foto:Julie Aagaard Povlsen