Levende oplysning i Domkirken

Hvis tårerne så småt begyndte at presse sig på i øjenkrogene, da Skt. Clemens drengekor akkompagneret af Domkirkens 1700-talsorgel brød ud i Händels Hallelujah, var der ingen, der kunne spotte det. For torsdag aften var det store domkirkerum stort set kun oplyst af stearinlys.

Programmet for denne aften foregik i kirkens fire smukke rum, Landemodesalen, Marselis, Sehested og Romansk kapel. Arrangementet var udsolgt med 200 fremmødte, og de blev fordelt ud på fire kjoleklædte guider, som repræsenterede hver deres farve.

- Bare følg den kjolefarve, som mathcer det program, I har fået udleveret, så skal I ikke bekymre jer om noget, men bare nyde aftenen, forklarede aftenens værtinde fra Folkeuniversitet, Anne Marie Støvring, da drengekoret havde afsluttet deres velkomstkoncert.

Folk vrimlede ud fra kirkebænkene og lige i hælene på den kjole, de havde fået besked på at følge efter. En gruppe fulgte efter guiden i den lyserøde kjole, som førte dem ned til lektor i idéhistorie, Mikkel Thorup, der ventede under de hvide hvælvinger i Romansk Kapel. Han skulle tale i tyve minutter om oplysningsidéer, så i virkeligheden burde dette foredrag foregå i kirkens kælder, lagde han smådrillende ud. Oplysningen var jo i høj grad et opgør med kirke og religion.

- Men i aften gør vi en undtagelse og taler oplysning i kirkens rum, fastslog Mikkel Thorup.

God blanding
Og idéen med ikke-religiøse foredrag i Domkirken er forfriskende, mente en af deltagerne i aftenens arrangement, den 70-årige gymnasielærer, Annemarie Bjerkø.

- Jeg synes, det er fremragende at Domkirken er rammen om sådan en aften som i aften, og så kan jeg rigtig godt lide blandingen af musik, korsang og foredrag, sagde Annemarie Bjerkø, der også var meget imponeret over den måde Domkirken var blevet pyntet på i aftenens anledning.

- Det er helt utroligt at se kirken oplyst med stearinlys, og så er jeg overrasket over, hvor fint og luksuriøst her er pyntet op med tæpper, blomster og de flotte kjoler.

Lidt før klokken 22 havde de fire grupper været forbi alle fire fortællerrum, drukket kaffe, nydt 1700-tallets fineste kanelsmåkager og lyttet til både orgel og drengekor. Mens 200 nyoplyste mennesker langsomt gik hen mod den store port og den moderne verden udenfor, satte orgelet igen i gang. Bachs præludium i Es-dur fulgte dem til dørs.15. marts 2012
SKt. Clemens drengekor åbnede aftenen med en smuk koncert. Foto: Søren Kjeldgaard
Aftenens værtinde bød velkommen og forklarede konceptet med de kjoleklædte guider. Foto: Søren Kjeldgaard
Mikkel Thorup fortalte om oplysningidéer i Romansk Kapel. Foto: Søren Kjeldgaard