Aarhus får ekstra festuge næste år

1700-tallet. Århundredets Festival lokker med stort program med appel til hjerne, sanser og underliv.
Af Peter Nørskov, Århus Stiftstidende, 01.12.2011

Hvorfor havde elskende par i 1700-tallets Aarhus ofte sex mange gange i træk? Havde byen virkelig et pulserende musikliv i pudderparykkernes tid? og hvorfor troede datidens århusianere, at kartofler var giftige?

Svarene på disse og i hundredvis af andre spørgsmål om 1700-tallet kan man få, når Folkeuniversitetet i samarbejde med store dele af det lokale kulturliv i dagene 9.-18. marts ved et væld af arrangementer med appel til hjerne, sanser, underliv - og forhåbentlig også eftertanke - på godt og ondt stiller skarpt på det, der er blevet kaldt kontrasternes århundrede.

I dag udløber fristen for de mange arrangører til at få deres bidrag til 1700-tals festivalen med i det program, som husstandsomdeles i midten af februar.

»Jeg er meget stolt over det program, vi kan præsentere og er især glad for, at så mange aktører har meldt sig på banen,« siger Trine Bang, festivalkoordinator.

Hun og to kolleger har på Folkeuniversitetets sekretariat i månedsvis arbejdet på at sammensætte et så tematisk skarpt og samtidig varieret program som muligt. Detaljer skal i løbet af december finpudses, og en større begivenhed, som man endnu ikke ønsker at løfte sløret for, skal lige landes. Men ellers ligger fartplanen til turen i tidsmaskinen klar.

Jeppe, Fanny og Struensee
Aarhus Teater slipper Jens Albinus løs i rollen som Jeppe i Holberg-klassikeren »Jeppe på Bjerget« og dækker op til 1001 nats eventyr og erotiske saloner. Også Den Gamle By byder på Holberg i form af dennes eneste og næsten ukendte tragedie »Artaxerxes« og inviterer på taffelmiddage i Møntmestergården.

Kvindemuseet slår dørene op til en midnatssalon, hvor man kan lægge ører til 1700-tals pornoromanen »Fanny Hill« og lokker med en aften udelukkende for kvinder om selviscenesættelse, seksualitet, pudderparykker og kloge kvinder. I museets café vil Akademiet for Historiske Frisurer sætte meterhøjt rokokohår, mens publikum kan nyde omvendt striptease og studere datidens hotteste mode lag for lag. I Musikhuset byder Folkeuniversitetet på »Historiske Talkshows« hvor livlægen Struensee - stadig med hovede på - og plantagejeren Schimmelmann vil divertere med historier om kærlighed, slavehandel og internationale forbindelser.

Det var i 1700-tallet, at begreber som ytringsfrihed, borgerskab, dannelse, menneskerettigheder og frihed dukkede op i en tid præget af globalisering, nysgerrighed, frivolitet, iscenesættelse, tro og revolutionære tanker. Opdagelsesrejsende drog kloden rundt, videnskabsmænd opmålte verden og dissekerede kroppen, købmændene tjente formuer på slavehandel, og enevælden herskede.

Nyt lys på nutiden
»Vi håber, at de mange arrangementer ude som inde vil være med til at kaste nyt lys på den tid, vi lever i ved at give andre vinkler på problemstillingerne. Det er et forsøg på at skabe en ny måde at diskutere vores samtid på,« siger Trine Bang, som lover et program med vægt på også lokalhistoriske emner.

Bevarede nodesamlinger fra 1700-tallets Aarhus afslører et levende og pulserende musikliv, byhistorien, havnen og handelslivet bliver endevendt i foredrag, og Slægtshistorisk Forening hjælper alle interesserede på sporet af anerne. Også restauranterne Den Rustikke og Svineriet er sprunget på 1700-tals vognen. Førstnævnte med en treretters menu tilberedt over åben ild og Svineriet med en 1700-tals brunch med seks bud på, hvad forfædrene satte pris på om morgenen og til frokost.

»Vi har bestræbt os på at lave en festival med appel til alle. Der er tale om en vidensfestival hvor et af hovedmålene er at bringe universitetet ned fra bjerget og ind i byen, så vi samtidig med, at vi bliver klogere også bliver godt underholdt. Viden og kultur kommer virkelig til at smelte sammen,« fastslår Trine Bang.

Festivalbog ind ad døren
Aarhus Kommune støtter 1700-tals festivalen med 800.000 kroner fra Kulturarrangements- og Eventpuljerne, mens Videnskabministeriet og Dansk Oplysningssamråd støtter de historiske talkshows med henholdsvis 400.000 og 130.000 kroner. Folkeuniversitet bidrager med sekretariatsbistand.

Festivalen er den første i en række på fire. I 2014 gælder det 1800-tallet, mens turen i 2016 går til 1900-tallet. Festivalrækken skal kulminere i 2017, hvor Aarhus kandiderer til at blive europæisk kulturhovedstad. Temaet for 2017-festivalen er endnu ikke fastlagt.

Aarhus Universitetsforlag udgiver festivalbogen »1700-tallet sort på hvidt«, der ligesom programmet husstandsomdeles i 200.000 eksemplarer. Bogen præsenteres ved en reception mandag 30. januar på Matematisk Institut.